Când se primește răsplata? La moarte sau la înviere?

Dacă ai participat la înmormântări ale unor oameni credincioși, cu siguranță ai auzit fraze de genul: „Acum el este în cer, cu Domnul și cu îngerii sfinți.” „Acum se uită la noi din cer.” Ideea din spatele acestor vorbe este că cel decedat și-a primit deja răsplata. Ce spune Biblia despre răsplată? Se primește în momentul morții sau după înviere?

Părerea lui Pavel

Învierea lui Adam și a Evei. Frescă de Vladimir Tamari. Sursa: flickr

Capitolul 11 din cartea Evrei este binecunoscut, deoarece dă o listă a eroilor credinței. Ce spune Pavel despre acești credincioși? Au ajuns ei la Domnul? Se bucură în cer cu îngerii? 

Toţi aceştia, măcar că au fost lăudaţi pentru credinţa lor, totuşi n-au primit ce le fusese făgăduit; pentru că Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca să n-ajungă ei la desăvârşire fără noi. Evrei 11:39-40 (VDCC)

Pasajul este clar: ei vor primi răsplata odată cu noi. Deci, dacă noi nu suntem în cer, nici ei nu sunt.

Părerea lui Petru

În Faptele Apostolilor, Petru vorbește despre un mare credincios, regele David:

Cât despre patriarhul David, să-mi fie îngăduit, fraților, să vă spun fără sfială că a murit și a fost îngropat, și mormântul lui este în mijlocul nostru până în ziua de azi. (...) Căci David nu s-a suit în ceruri, ci el singur zice: ‘Domnul a zis Domnului meu: «Șezi la dreapta Mea, până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi sub picioarele Tale.»’Faptele Apostolilor 2:29,34, VDCC

Petru este în acord cu Pavel. David este în mormânt și așteaptă învierea. El nu a ajuns la desăvârșire fără noi.

Părerea lui Gabriel

Îngerul Gabriel este trimis cu un mesaj profetic la Daniel. Iată ultimele cuvinte din cartea acestui profet:

Iar tu du-te până va veni sfârșitul; tu te vei odihni și te vei scula iarăși odată în partea ta de moștenire, la sfârșitul zilelor. Daniel 12:13, VDCC

Gabriel, îngerul care stă în fața lui Dumnezeu, este și el în acord cu Petru și Pavel. Daniel nu va ajunge la desăvârșire fără ceilalți credincioși. El va aștepta în mormânt și se va scula la sfârșitul zilelor, la Înviere.

Părerea lui Isus

Isus vorbește despre momentul când vei primi răsplata pentru actele tale de caritate. 

Ci, când dai o masă, cheamă pe săraci , pe schilozi, pe șchiopi, pe orbi. Și va fi ferice de tine, pentru că ei n-au cu ce să-ți răsplătească, dar ți se va răsplăti la învierea celor neprihăniți. Luca 14:13,14, VDCC

Ca în toată Biblia, armonia este completă. Toți autorii inspirați gândesc la fel: răsplata va fi la înviere, la sfârșitul zilelor acestui Pământ. Unii sunt gata să treacă cu ușurință peste anumite versete, dacă nu se potrivesc concepțiile lor. Mi se pare periculos. Mai ales că ultimul verset sunt cuvintele Mântuitorului. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Postul alimentar - când renunțarea la mâncare îți face bine

Legăminte vechi și noi

Secretele biruinței lui David

Cei 144 000 din Apocalipsa - descifrarea simbolului

Zgârcit în cereri!

Isus și potopul

Rusia se va prăbuși

Un wrestling cu mesaj

Condamnat la fericire

A vorbit Isus despre iad?