Este posibil un sfârșit nuclear?

Sursa foto: istock
În contextul conflictului de la granițele noastre, s-a reaprins temerea declanșării unui conflict nuclear global. Se știe că la ora actuală există suficiente bombe nucleare pe mapamond, încât acesta să poată fi distrus complet.

Soarta umanității pare să fie brusc în mâinile instabile ale unui Vladimir Putin izolat, frustrat și potențial deranjat. Și oamenii sunt, de înțeles, panicați de această perspectivă. "Faptul că există o cale foarte scurtă de la, să zicem, "Putin se simte umilit" până la "sfârșitul vieții așa cum o cunoaștem, este literalmente o nebunie". (The Atlantic)

 Întrebarea este dacă, din perspectiva Bibliei, este posibil un astfel de scenariu pentru sfârșitul lumii.

Ce spune Biblia despre bombele atomice?

Răspunsul simplu este: nimic în mod direct. Totuși, în Evanghelia după Matei, capitolul 24, există o profeție a Mântuitorului, care spune că războaiele vor continua până la sfârșit:

„Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă înspăimântaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întâmple. Dar sfârşitul tot nu va fi atunci. Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie, împotriva altei împărăţii şi, pe alocurea, vor fi cutremure de pământ, foamete şi ciumi.” Matei 24:6,7

Dacă ținem cont că pasajul este de fapt un răspuns al lui Isus la întrebarea ucenicilor „... care va fi semnul revenirii Tale?” (Matei 24:3), înțelegem că Hristos prezintă conflictele militare ca un reper ce ne ajută să știm cât de aproape suntem de momentul parusiei, de acea zi fericită când Cel ce a murit pe cruce pentru noi va reveni pentru a pune capăt suferinței și morții.

Cum ar putea fi războaiele un semn al sfârșitul, când ele au fost o realitate omniprezentă în istoria omenirii din cele mai vechi timpuri? Textul biblic nu precizează, dar logica ne spune că ar trebui să fie o progresie, o escaladare a conflictelor militare. Și aici intră în scenă bombele atomice, un apogeu al capacității de a distruge în masă. Ca un mic detaliu, „bomba țarului”, cea mai puternică bombă detonată vreodată, a avut capacitatea de a provoca arsuri de gradul al III-lea oricărei ființe umane aflate pe o rază de 100 de km (fiind vorba de un test, zona deflagrației a fost evacuată). Când omenirea a reușit să producă astfel de arme, este clar că „Fiul Omului este aproape, este chiar la uși.” (Matei 24:33)

Scenariul „apocalipsei” nucleare

În momentul de față, la nivel mondial, sunt 9 țări ce posedă arme nucleare. Cele mai mari arsenale aparțin SUA și Rusiei. Totalul lor ar fi de aproximativ 12 700. Numărul este enorm de mare, ținând cont de capacitatea mare de distrugere a fiecăreia dintre ele. Armele atomice sunt gândite doar ca descurajare, speranța fiind că niciodată nu vor fi folosite. Totuși, ele sunt pregătite, fiind gândit un sistem în care răspunsul se declanșează rapid, îndată ce este identificată lansarea unei astfel de bombe. Acesta este motivul principal de îngrijorare. Dacă la „butoane” sunt persoane fără milă, nu este greu să-ți imaginezi o escaladare a conflictului, ajungând până la distrugerea completă a planetei. O declarație recentă a lui Vladimir Putin ilustrează o astfel de gândire satanică: „De ce avem nevoie de o lume fără Rusia în ea?” Amenințarea este clară: omul ar fi gata să distrugă lumea ca răzbunare.

Veștile bune ale Apocalipsei

Din fericire, Biblia ne asigură că un sfârșit nuclear nu posibil. Dumnezeu nu are de gând să permită acest lucru. Chiar pasajul citat la început menționează că „sfârșitul nu va fi atunci”. Altfel spus, nu printr-o conflagrație militară se va sfârși istoria Terrei. Apocalipsa prezintă o imagine aducătoare de speranță, în care îngerii lui Dumnezeu protejează planeta:

“După aceea am văzut patru îngeri, cari stăteau în picioare în cele patru colțuri ale pământului. Ei țineau cele patru vânturi ale pământului, ca să nu sufle vânt pe pământ, nici pe mare, nici peste vreun copac.” (Apocalips 7:1)


Simbolul este clar: lumea nu este jucăria pasiunilor și planurilor omenești, reprezentate prin vânturi. Deși permite temporar răului să se desfășoare, Dumnezeu pune limite. În materie de sfârșit al lumii, El va avea ultimul cuvânt.


Cum se va sfârși istoria?


Din perspectiva Bibliei lucrurile sunt cât se poate de clare:


“Atunci se va arăta în cer semnul Fiului omului, toate semințiile pământului se vor boci și vor vedea pe Fiul omului venind pe norii cerului cu putere și cu o mare slavă. El va trimite pe îngerii Săi cu trâmbița răsunătoare și vor aduna pe aleșii Lui din cele patru vînturi, de la o margine a cerurilor pînă la cealaltă.” (Matei 24:30-31)


Isus, salvatorul plin de dragoste și milă, Cel ce a murit pentru tine, va avea ultimul cuvânt. După o lungă așteptare, pe parcursul căreia așteaptă răbdător împăcarea ta cu El, va veni și ziua socotelilor finale. Da, această lume trebuie distrusă, deoarece nu poate fi reparată. Dar nu în mod orb, așa cum ar face-o armele atomice. Cei credincioși trebuie salvați mai întâi. Isus are de gând să creeze „ceruri noi și un pământ nou, în care va locui neprihănirea.” (2 Petru 3:13). Acesta va fi căminul celor ce se vor lăsa salvați, ce vor dori viața fără sfârșit promisă de Dumnezeu. 


Deci nu are rost să te lași stresat de perspectiva sumbră a unui sfârșit atomic. Foarte probabil armele nucleare vor rămâne în rastelurile lor cât va fi pământul. Este adevărat că nu pot exclude o utilizare limitată a vreunei bombe atomice sau vreo detonare accidentală. Dar chiar un astfel de scenariu mi se pare foarte puțin probabil. Cert este că nu va fi o escaladare atomică globală. 


„Stresul” tău trebuie să fie relația ta cu Dumnezeu. Investește timp și energie în această direcție. Legătura ta cu Dumnezeu este tot ce ai cu adevărat, ceea ce nimeni și nimic nu îți poate lua.


Ce va fi după sfârșit?


Nu avem detalii despre lumea viitoare. Știm doar că va fi o lume bună, mult mai bună decât ne putem imagina. Fragmentul de carte cu care închei redă foarte frumos lucrurile pe care ni le-a pregătit Dumnezeu:


Isus i-a asigurat pe ucenicii Săi că S-a dus să le pregătească locașuri în casa Tatălui. Aceia care primesc învățăturile Cuvântului lui Dumnezeu nu vor fi în totală necunoștință cu privire la căminul ceresc. Și, cu toate acestea, “lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s-au suit, așa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc”. (1 Corinteni 2, 9.) Limbajul omenesc nu este în stare să descrie răsplata celor neprihăniți. Va fi cunoscută numai de aceia care o vor vedea. Nicio minte mărginită nu poate cuprinde slava Paradisului lui Dumnezeu. 


În Biblie, moștenirea celor mântuiți este numită “o patrie”. (Evrei 11, 14-16.) Acolo, păstorul ceresc Își conduce turma la izvoare de apă vie. Pomul vieții își dă roadele în fiecare lună, iar frunzele pomului sunt pentru vindecarea neamurilor. Acolo sunt izvoare care curg continuu, limpezi precum cristalul, și, pe malul lor, pomi unduind își aruncă umbrele pe cărările pregătite pentru răscumpărații Domnului. Acolo câmpiile întinse se continuă cu coline pline de frumusețe, iar munții lui Dumnezeu își înalță crestele înalte. Pe acele câmpii pașnice, lângă izvoarele pline de viață, poporul lui Dumnezeu, multă vreme peregrin și rătăcitor, va găsi un cămin. 


“Poporul Meu va locui în locuința păcii, în case fără grijă și în adăposturi liniștite.” “Nu se va mai auzi vorbindu-se de silnicie în țara ta, nici de pustiire și prăpăd în ținutul tău, ci vei numi zidurile tale ‘Mântuire’ și porțile tale ‘Laudă’. Vor zidi case și le vor locui; vor sădi vii și le vor mânca rodul. Nu vor zidi case, ca altul să locuiască în ele, nu vor sădi vii, pentru ca altul să le mănânce rodul, și aleșii Mei se vor bucura de lucrul mâinilor lor”. (Isaia 32, 18; 60, 18; 65, 21-22.) 


“Pustia și țara fără apă se vor bucura; pustietatea se va veseli, și va înflori ca trandafirul.” “În locul spinului se va înălța chiparosul, în locul mărăcinilor va crește mirtul.” “Atunci lupul va locui împreună cu mielul, și pardosul se va culca împreună cu iedul; și le va mâna un copilaș. Nu se va face nici un rău și nici o pagubă pe tot muntele Meu cel sfânt”, zice Domnul. (Isaia 35, 1; 55, 13; 11, 6.9.)


Durerea nu poate să existe în atmosfera cerului. Nu vor mai fi lacrimi, nici convoaie funebre, nici urme de plâns. “Și moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.” “Niciun locuitor nu zice: ‘Sunt bolnav!’ Poporul Ierusalimului capătă iertarea fărădelegilor lui”. (Apocalipsa 21, 4; Isaia 33, 24.) 

(... )

Acolo, cei mântuiți vor cunoaște așa cum sunt cunoscuți. Dragostea și simpatia pe care Însuși Dumnezeu le-a sădit în suflet își vor găsi acolo exercitarea cea mai curată și cea mai plăcută. Comuniunea curată cu ființele sfinte, viața socială armonioasă cu îngerii binecuvântați și cu cei credincioși din toate veacurile, care și-au spălat hainele și le-au albit în sângele Mielului, legăturile sfinte care unesc întreaga familie din cer și de pe pământ (Efeseni 3, 15) — acestea ajută la fericirea celor răscumpărați.


Acolo, minți nemuritoare vor contempla, cu o bucurie care nu va slăbi niciodată, minunile puterii creatoare, tainele iubirii răscumpărătoare. Acolo, nu va mai fi niciun vrăjmaș crud și amăgitor, care să ispitească la uitare de Dumnezeu. Orice facultate va fi dezvoltată, orice capacitate va fi mărită. Acumularea de cunoștințe nu va mai obosi mintea și nu va mai secătui puterile. Acolo, cele mai mari planuri vor fi realizate, cele mai înalte aspirații vor fi atinse, cele mai înalte ambiții vor fi îndeplinite; și încă vor mai fi noi culmi de urcat, noi minuni de admirat, noi adevăruri de înțeles, ținte noi care să solicite puterile minții, ale sufletului și ale corpului.


Toate comorile universului vor fi deschise spre studiu mântuiților lui Dumnezeu. Neîncătușați de moarte, ei își iau zborul neobosit către lumile îndepărtate — lumi care au fost mișcate de durere la vederea necazului oamenilor și au tresăltat în cântări de bucurie la vestea despre un suflet salvat. Cu o bucurie de nedescris, copiii pământului ajung părtași la bucuria și înțelepciunea ființelor necăzute. Ei se împărtășesc din comorile de cunoștință și înțelegere câștigate prin veacuri și veacuri din contemplarea lucrărilor mâinilor lui Dumnezeu. Cu o viziune neumbrită, ei privesc slava creațiunii — sori, stele și sisteme, toate în ordinea rânduită lor înconjurând tronul Dumnezeirii. Numele Creatorului este scris pe toate lucrurile, de la cea din urmă și până la cea mai mare, și în toate se manifestă bogățiile puterii Sale.


Și anii veșniciei, în desfășurarea lor, vor aduce descoperiri mai bogate și mai slăvite despre Dumnezeu și despre Hristos. Pe măsură ce crește cunoștința, cresc și dragostea, respectul și fericirea. Cu cât oamenii Îl vor cunoaște pe Dumnezeu mai mult, cu atât mai mare va fi admirația lor față de caracterul Său. Când Isus deschide în fața lor bogățiile mântuirii și realizările uimitoare în lupta cea mare cu Satana, inimile celor mântuiți sunt cuprinse de o devoțiune și mai arzătoare și, cu o bucurie și mai entuziastă, își ating harpele de aur și atunci de zece mii de ori zece mii și mii de mii de glasuri se unesc pentru a înălța coruri puternice de laudă. 


“Și pe toate făpturile care sunt în cer, pe pământ, sub pământ, pe mare și tot ce se află în aceste locuri, le-am auzit zicând: ‘A Celui ce șede pe scaunul de domnie, și a Mielului să fie lauda, cinstea, slava și stăpânirea în vecii vecilor!’” (Apocalipsa 5, 13) 


Marea luptă s-a sfârșit. Păcatul și păcătoșii nu mai există. Universul întreg este curat. O singură vibrație de armonie și de bucurie străbate prin creațiunea imensă. De la Acela care a creat toate se revarsă viața, lumina și fericirea prin domeniile spațiului fără sfârșit. De la atomul minuscul și până la lumile cele mari, toate lucrurile, însuflețite și neînsuflețite, în frumusețea lor neumbrită și într-o bucurie desăvârșită, declară că Dumnezeu este iubire.


(Pasajul citat este finalul cărții „Tragedia Veacurilor”, de Ellen White. Cartea poate fi cumpărată aici sau citită online aici. Este disponibilă, de asemenea, în aplicația gratuită EGW writings și sub formă de carte audio.)

Dacă ești interesat să studiezi cartea biblică Apocalipsa, trimite sms sau mesaj whatsapp cu textul „APOCALIPSA” la numărul de telefon 0740126398 și vei fi contactat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Postul alimentar - când renunțarea la mâncare îți face bine

Legăminte vechi și noi

Secretele biruinței lui David

Cei 144 000 din Apocalipsa - descifrarea simbolului

Zgârcit în cereri!

Isus și potopul

Rusia se va prăbuși

Un wrestling cu mesaj

Condamnat la fericire

A vorbit Isus despre iad?