Credincios sau vrăjitor?

„Ce ți-e scris, în frunte ți-e pus.” Oare?

Predestinarea este teoria potrivit căreia Dumnezeu a decis din start direcția vieții unui om. Astfel, ar exista un destin, anumite lucruri deja stabilite de divinitate, pe care omul nu le poate evita, indiferent ce eforturi ar face, ce acțiuni ar întreprinde. Dacă soarta îți este să mori la 40 de ani, poți să alegi să mănânci sănătos, să faci mișcare, că tot vei muri atunci. Dacă ți s-a pregătit o profesie umilă, poți să studiezi oricât, că tot la sapă, la mătură sau la cratiță vei ajunge. Dacă nu ți s-au rezervat talente muzicale speciale, orice studiu al unui instrument, oricât de asiduu, va rămâne fără niciun rezultat.

Problema este că unii au avut curajul să ducă problema și în domeniul salvării, afirmând că unii sunt predestinați pentru cer, în timp ce alții pentru iad. Calvinismul este cunoscut ca promotor al unei astfel de viziuni, care își are rădăcinile în interpretarea dată de Calvin unui paragraf biblic, aflat în capitolul 9 din epistola către romani. într-adevăr, cel puțin la prima citire, rămâi cu impresia că acolo este vorba de predestinare:

 Astfel, El are milă de cine vrea și împietrește pe cine vrea. Rom 9:18

După citirea atentă a pasajului, îmi dau seama că Pavel vrea, de fapt, să combată perspectiva vrăjitorească asupra Dumnezeirii. Oamenii au impresia că pot să-L oblige pe Dumnezeu să facă anumite lucruri, pe care ei și le doresc foarte mult. Unii recurg la incantații și farmece. Pe aceștia îi numim vrăjitori. Totuși, chiar printre creștini pot fi unii care alunecă în această direcție. De exemplu, poți avea impresia că faptele tale bune îl obligă pe Dumnezeu să te salveze. Sau, mai subtil, că alegerea ta de a fi de partea lui Dumnezeu este factorul principal ce deschide Cerul și îți asigură un loc acolo. 

Nu, spune Pavel, tu vei fi salvat pentru că Dumnezeu a decis să te salveze, tu vei fi în Cer pentru că Dumnezeu a avut această dorință și a făcut totul ca să te câștige. Că tu ai spus „Da!” este secundar, deși fără acest răspuns al tău planurile bune ale lui Dumnezeu ar fi fost zădărnicite.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Postul alimentar - când renunțarea la mâncare îți face bine

Legăminte vechi și noi

Secretele biruinței lui David

Cei 144 000 din Apocalipsa - descifrarea simbolului

Zgârcit în cereri!

Isus și potopul

Rusia se va prăbuși

Un wrestling cu mesaj

Condamnat la fericire

A vorbit Isus despre iad?