Sănătatea şi condiţia fizică a adolescenţilor

Faceţi cu regulartitate exerciţiu fizic

Dacă vreţi să aveţi un corp viguros, mai puţin stres, o piele sănătoasă, încredere în sine, energie mai multă, mai puţină deprimare, o digestie bună, o greutate corporală optimă şi risc scăzut de boli cardiace şi cancer, faceţi mişcare cu regularitate! Faceţi un efort conştient pentru a include mişcarea în programul vostru zilnic până ce aceasta devine un obicei. Odată ce aţi experimentat ce bine vă simţiţi făcând exerciţiu fizic, nu veţi mai vrea să vă lipsiţi de el.

Dormiţi suficient

Ca să arătaţi bine, trebuie să dormiţi destul. Când dormiţi, corpul elimină produşii de metabolism acumulaţi în muşchi în timpul zilei. De asemenea, dezvoltă noi rezerve de energie pentru activităţile următoarei zile. În timpul somnului, organismul întreţine şi produce mai uşor celule noi. Veţi arăta mai bine şi veţi avea mai multă energie şi o stare emoţională mai bună atunci când vă odihniţi destul. Datorită creşterii şi altor schimbări care au loc în corpul lor, cei mai mulţi adolescenţi au nevoie de 8-10 ore de somn în fiecare noapte pentru a se simţi perfect şi pentru a avea performanţe maxime.

Alegeţi alimente hrănitoare

Studiile arată că alimentaţia adolescenţilor este deseori un coşmar nutriţional. Multor adolescenţi le plac mâncărurile nesănătoase (junk food) şi detestă legumele. Dacă sunteţi un adolescent obişnuit, probabil obişnuiţi să săriţi peste mese şi să răbdaţi de foame pentru a slăbi, ceea ce poate fi periculos, întrucât organismul vostru este încă în creştere. Probabil folosiţi multe dulciuri. Probabil exageraţi cu grăsimile şi probabil mâncaţi mult în oraş. Aceste obiceiuri proaste au un impact negativ asupra sănătăţii şi felului cum arătaţi.

Vestea bună e că vă veţi simţi mai bine şi veţi fi mai plini de energie dacă mâncaţi cum trebuie. De asemenea, modul în care vă hrăniţi acum vă afectează sănătatea de mai târziu. Bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul zaharat şi obezitatea sunt deseori legate de o alimentaţie proastă, aşa că reduceţi riscul mâncând sănătos.

Alegerea inteligentă a alimentelor este un pas major în direcţia unui stil de viaţă activ şi sănătos. Ce ar trebui să mâncaţi? Pentru a fi sănătoşi, ar trebui să mâncaţi destul pentru a vă asigura necesarul de calorii pentru consumul energetic al corpului vostru.

De câte calorii aveţi nevoie în fiecare zi? Numărul de calorii depinde de vârstă, greutate, intensitatea activităţii şi de sex. Departamentul SUA pentru Agricultură arată în ghidul alimentar elaborat că pentru majoritatea fetelor adolescente e nevoie de 2.200 calorii, iar pentru băieţi, 2.800 calorii. Dar, nu orice alimente sunt potrivite. Corpul vostru are nevoie de alimente bogate în factori nutritivi, care furnizează din abundenţă vitamine, minerale şi alţi factori nutritivi esenţiali, precum şi substanţe fitochimice.

Ştiaţi că Biblia descrie cea mai bună alimentaţie pentru corpul vostru în Genesa 1:29 şi 3:18? Dumnezeu a oferit alimente bogate în substanţe hrănitoare într-o formă foarte variată de fructe şi legume colorate, cereale integrale, leguminoase (mazăre, fasole, linte), nuci şi seminţe.

Beţi apă suficientă

Corpul uman este 75% apă. Studiile arată că, atunci când atleţii beau mai multă apă decât le dictează setea, performanţa lor se îmbunătăţeşte considerabil. Aceasta se întâmplă pentru că apa este necesară pentru a transporta combustibilul spre celule şi muşchi şi pentru a elimina reziduurile. Nu putem trăi fără apă şi nici nu putem funcţiona optim dacă ne lipsim de ea. Beţi 6-8 pahare de apă

Sănătatea adolescenţilor - pag. 1

în fiecare zi. Nevoia de apă este mai mare pe măsură ce creşteţi şi de asemenea cu cât activitatea este mai intensă.

Experţii în nutriţie vă sfătuiesc să luaţi decizii alimentare sănătoase:

- Începeţi ziua cu un mic dejun consistent;
- Mâncaţi două sau trei mese regulate zilnic;
- Alegeţi o alimentaţie cu multe produse din cereale integrale, legume şi fructe;
- Alegeţi o alimentaţie redusă în grăsimi, grăsimi saturate şi colesterol;
- Evitaţi excesul de zahăr;
- Evitaţi excesul de sare;
- Evitaţi mâncărurile tip fast-food şi gustările dintre mesele principale;
- Evitaţi băuturile cu conţinut de cafeină sau alcool;
- Consumaţi o varietate de alimente de origine vegetală, integrale, pe parcursul întregii săptămâni.

Abţineţi-vă de la substanţe vătămătoare

O responsabilitate crucială pentru menţinerea sănătăţii este să „spuneţi NU drogurilor”. Între acestea se numără tutunul, alcoolul, alte droguri cum ar fi marijuana, cocaina, cafeina din cafea, ceai, Cola şi alte băuturi carbogazoase. Evitaţi folosirea abuzivă a medicamentelor fără prescripţie medicală.

Aspect plăcut

Aspectul vostru exterior poate avea un impact mare asupra imaginii de sine. Nu trebuie să aveţi neapărat trăsături frumoase ca să fiţi atragători, dar trebuie să fiţi curaţi şi îngrijiţi. Cele mai bune cosmetice sunt exerciţiul fizic, somnul, hrana sănătoasă şi apa. Îngrijirea înseamnă baie, folosirea săpunului, şamponului de păr, spălarea dinţilor şi folosirea regulată a produselor de igienă personală. Dacă puneţi în aplicare aceste obiceiuri de sănătate, veţi avea o înfăţişare sănătoasă şi multă energie şi veţi arăta bine.

Încredere în Dumnezeu

Este normal pentru adolescenţi să aibă suişuri şi coborâşuri în viaţa emoţională de zi cu zi. Nu uitaţi că dragostea lui Dumnezeu faţă de voi nu se schimbă niciodată. Petreceţi timp cu El şi El vă va ajuta să răzbiţi. (Romani 8:38-39)
Anii adolescenţei ar trebui să fie cei mai buni din viaţa voastră. În această perioadă creşteţi şi, din copii, deveniţi adulţi. Hormonii eliberaţi de corpul vostru produc caracteristici emoţionale, fizice, mentale şi sociale noi. Datorită schimbărilor rapide care au loc, s-ar putea să aveţi simţăminte noi şi emoţii tulburătoare.

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face pentru a arăta şi vă simţi bine este să aveţi obiceiuri sănătoase. Obiceiurile pe care vi le stabiliţi acum vă vor afecta calitatea vieţii pentru mulţi ani.
Pentru a arăta şi pentru a vă simţi bine, acordaţi atenţie următoarelor recomandări:

- Faceţi exerciţii fizice cu regularitate;
- Alegeţi şi consumaţi alimente sănătoase; - Beţi apă suficientă;
- Abţineţi-vă de la substanţe vătămătoare; - Îngrijiţi-vă corpul în mod corespunzător; - Aveţi încredere în Dumnezeu;
- Dormiţi suficient.

Sursa: Consiliul de Nutriţie al Conferinţei Generale Traducere şi adaptare în limba română: dr. Valentin Nădăşan

Consiliul de Nutriţie al CGAZŞ

Sănătatea adolescenţilor - pag. 2

Membrii Consiliului de Nutriţiei al CG:
Stoy Proctor MDiv, MPH - Preşedinte
Darlene Montgomery, MPH, RD, LD - Secretar James Blankenship, PhD
Glen Blix, DrPH, CNS
Allan Butler
Kenneth Burke, PhD, RD
Bert Connell, PhD, RD
Winston Craig, PhD, RD
Diane Fletcher, EdD, RD
Ella Haddad, DrPH, RD
Fred Hardinge, DHSc, RD
Ruby Hayasaka, MS, RD
Georgia Hodgkin, EdD, RD
Lenore Hodges, PhD, RD
Patricia Johnston, DrPH, RD
Bob Kamieneski, PhD
Marcella Lynch, BA
Ron McDermott, PhD
Gail Ormsby, MPH
Joy Peterson, MPH, RD
Joan Sabate, MD
Albert Sanchez, DrPH
John Scharffenberg, MD, MPH
Ruth Stanhiser, MD

Sănătatea adolescenţilor - pag. 3

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Postul alimentar - când renunțarea la mâncare îți face bine

Legăminte vechi și noi

Secretele biruinței lui David

Cei 144 000 din Apocalipsa - descifrarea simbolului

Zgârcit în cereri!

Isus și potopul

Rusia se va prăbuși

Un wrestling cu mesaj

Condamnat la fericire

A vorbit Isus despre iad?